skip to Main Content

Sommerhus i Asserbo

Stedet og konteksten er det vigtigste designparameter for tegnestuen i alle vores projekter. Således også i dette.

Processen med at tegne dette sommerhus i Asserbo har på alle tænkelige måder været speciel. Alene den stærkt kuperede skovgrund som i princippet består en kontinuerligt opstigende bakke har været en stor udfordring i projekt. Men helt fra første projektfag valgte vi at se denne udfordring g som en spændende benspænd og dem opstille vi flere af undervejs. Vi aftalte med bygherre da vi startede den første skitsering at huset skulle røre grunden mindst muligt og der måtte ikke fældes nogen træer. det sidste holdt stort set.

Oplægget fra bygherre lød på at tegne et relativt lille sommerhus på 90 m2 med et tilhørende redskabsskur. Hovedgrebet blev et hus placeret på skovbakkens top og sm består af 4 “træbokse” som krager ud over bakkens tod og alene er båret af tynde sorte, stålsøjler som er punktstøbt i skovbunden. Det vil sige at der er luft under alle de tre bokse og skovbunden får lov at fortsætte ind under. De tre af de fire træbokse hænger sammen i én figur og den fjerde – redsksbsskuret – er fritliggende  og er tænkt bundet sammen med hovedhuset via en pergola som dog er sparet væk i første omgang, men som kommer til senere.

Alle tre bokse i hovedhuset har et stort fast glasparti i hver ende som lader skov-konteksten brage ind gennem vinduerne. Selve hovedhuset rummer en entré, køkken-alrum og stue i 2 niveauer pga. faldet på grunden, badeværelse, gæsteværelse/ kontor samt soveværelse – alt i et åbent plan. Der er kun 2 skydedøre i huset – resten er åbent og kan dermed bruges ret fleksibelt som både sommerhus – og arbejdsplads

Både foran huset ved ankomstdøren og bag til huset er der træterrasser som føjer sig for grunden træer, og lader bygherre nyde aften og morgensolen.

At de bliver kaldt træbokse skal forståes bokstaveligt: alle projektets bokse er beklædt med træ både udvendigt og indvendigt. Det er grundens to dominerende træsorter, birk og fyr der har bestemt beklædningen.Udvendigt er huset beklædt med varmebehandlet, umalet fyrretræsbrædder i fer og not og indvendigt er alle rum, undtagen badeværelset, beklædt på alle flader -loft, væg og gulv – med matlakeret birkefinerplader. Køkkenet er udvendigt beklædt med en grøn linoleum som matcher den grønne mos på birketræernes stammer …lige udenfor køkkenvinduet. På denne måde skal facaden ikke males og de indvendige flader ikke umiddelbart holdes. Det mener vi nu ikke gør huset mere bæredygtigt af den grund og vi afskyr generelt vedligeholdsfri materialer.

Huset er bæredygtigt alene ved at det er god arkitektur. Mere behøver vi ikke. Vi tror ikke på en særlig bæredygtig arkitektur; vi tror kun på god, kontekstuel arkitektur udført i smukke, holdbare materialer som ældes med ynde.

Fakta:
Adresse: Asserbo
Bygherre: Privat
Størrelse: 110 m2
Foto: MTJ Studio
Opført: 2021

Back To Top